De Hormoonfabriek

In 2012 verscheen bij uitgeverij Cossee de roman De Hormoonfabriek van Saskia Goldschmidt. Een fascinerende vertelling over opkomst en neergang van een van de grote captains of industry van ons land, de oprichter van een grote farmaceutische fabriek in het zuiden des lands. Gestut op een ijsberg aan journalistieke research bouwt Goldschmidt een roman, die in sommige opzichten realistischer is dan zij bij het schrijven voor mogelijk had gehouden.
Samen met de auteur bewerkte ik deze roman tot een radiodrama-feuilleton van 25 afleveringen van een half uur, voor de AVRO.
Uitzending begint vrijdag 5 september, dan wekelijks om 24.00 NPO Radio 1.
Met: Hans Hoes, Mark Rietman, Anna Raadsveld, Monic Hendrickx, Anneke Blok, Joop Keesmaat, Jacob Derwig, Catherine ten Bruggencate, Marcel Musters, Krijn ter Braak, Bram van der Vlugt en zeer veel anderen. Editor Frans de Rond.
Een produktie van Palentino Media, mede mogelijk gemaakt door het Mediafonds.
 

 

Eigen Weg

Uit een oude koffer kwam een schetsmatige, onaffe partituur tevoorschijn uit 1971 van een mis. Een boze, vragende mis, een mis als in een beeldenstorm.
Ik werk nu aan een speelbare versie voor counter-tenor, bas-bariton, klarinet, bariton-saxofoon, piano en prepared-piano.

DIE STIMME is aan het ontstaan. Wereldwijde snaarinstrumenten als sitar, oud, koto; luchtinstrumenten als mondfluit, harmonica, shofar; en vreemd slagwerk als wilgenhout, watertanks en flessen vormen het instrumentarium van een de-compositie van het openingskoor uit Bachs kantate 140. 

NOTES ON A STATE OF AIR voor mezzosopraan en twaalf instrumenten op tekst van Manuel Bryennius.

TOMBEAU, een gecomponeerde hermontage van een interview met Dick Raaijmakers, voor tape en vier ongestemde piano's. 

 

Hugo Claus Project

Samen met de Avrotros, het Nationale Toneel, NTGent en gesteund door het Mediafonds ben ik begonnen aan de realisatie van een wens die ik al heel lang had: de verklanking van het integrale toneeloeuvre van Hugo Claus.

Al zijn oorspronkelijke stukken en veel van zijn bewerkingen met topacteurs opnemen voor radio/audio, dat is de ambitie.
De eerste fase zal bestaan uit:
Bruid in de Morgen, met o.a. Els Dottermans en Bert Luppes.
De Verzoeking, met Betty Schuurman
Pas de deux, met o.a. Mark Rietman en Antoinette Jelgersma
Vrijdag, met o.a. Ariane Schluter en Stefan de Walle
Uitzending van deze vier in de week van 29 dec t/m 3 jan NPO Radio 1, 00:00 uur. 

 Peter te Nuyl